Náhodné recepty

Masové kuličky v mexické omáčce

Masové kuličky v mexické omáčce

registrace top-recept

registrace top-recept
Gastro akce
2017
Regionální muzeum čokolády
a marcipánu v Táboře

http://www.cokomuzeum.cz
..................................................................
Vítejte,
Uživatelské jméno:

Heslo:



[ ]
[ ]
[ ]

Ahoj, všechny vás vítám na portálu top-recept.cz Zaměřili jsme se na zcela nový přístup předávání receptů, zkušeností a rad od vás všech, odborníků, ale také laiků, přesto výborných kuchařů. Zároveň si také můžete doporučovat co, kde a jak kvalitně nakoupit a společně pak o tom diskutovat. Je zapotřebí se zdarma zaregistrovat a vložit pár základních údajů do vaší členské karty.

Posléze můžete vkládat vámi vyzkoušené recepty s fotem i bez. Členská karta a registrace proto, aby se vás mohl kdokoli zeptat či požádat o radu, ať už k receptu, nebo o jinou odbornou pomoc.
Kmín římský
Kmín římský
Náš kmín jako koření zná každá hospodyňka. Ale existuje i kumín nebo kmín římský, což není totéž. Jedná se o koření ze semen rostliny Cuminum cyminum, česky šabrej kmínovitý. Patří do čeledi miříkovitých. Má prastarý původ, byl už používán ve starém Egyptě či Řecku. Jako perličku lze uvést historickou informaci, že tehdy je užívali studenti, aby měli bledé tváře, předstírali pak únavu a mohli se "ulít" z výuky. Takže - už staří Římané...
V současnosti se vyskytuje v celé oblasti Středozemního moře, kde je hodně rozšířen (dává se do uzenin italského typu). Můžeme na něj narazit i v bývalých zemích Sovětského Svazu pod názvem zira. Je součástí jídla, známého u nás jako pilaf. Je běžnou součástí i indické kuchyně (zde se kombinuje s koriandrem). Je v podstatě rozšířen po celém světě - v Indonésii se mu například říká djintan.

Tento druh bývá označován za velmi dobrý přírodní prostředek proti zažívacím problémům, jako je nadýmání či plynatost a jiné. Proto se stejně, jako náš kmín, přidává k masům, aby napomáhal lepšímu trávení. Také povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje prokrvení. Pomáhá také mírnit úporný kašel.

Již bylo zmíněno, že se liší od českého kmínu. Jak se ale vyhnout tomu, abychom si je nespletli?
Za prvé, římský kmín je drobnější, než náš český. Za druhé, a to je hlavně pro hospodyňky důležité, má výraznější aroma a jinak chutná. Má ostrou, hořkou a pronikavou chuť, která přehlušuje chuť ostatních koření. Pokud to s ním ovšem přeženeme, tak přehluší i chuť celého pokrmu. Ne nadarmo je součástí kari koření. Zde platí dvojnásob - dobrého pomálu. A konečně za třetí, má výrazně světlejší zabarvení, než kmín klasický.

Římský kmín má v kuchyni mnoho využití. Často je součástí zeleninových, rýžových a luštěninových pokrmů. Dále se s ním mohou, ale přiměřeně, přiměřeně, ochucovat polévky a dušená jídla. Římský kmín se používá při nakládání zeleniny, uzenin a sýrů. Užitečný je i jako součást kysaného zelí. A ještě na závěr rada pro hospodyňky - vůně římského kmínu se zvýrazní, pokud se nejdříve opraží a následně rozdrtí.



Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/kmin-rimsky.htm#ixzz4R6LaOFrV
Merlík čilský - Quinoa
Prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech obilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa ). Nejde o klasickou obilninu, ale patří doQuinoa merlík čilský skupiny Merlíků, jde o jednoletou bilinu dorůstající výšky až 2 metry. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm.. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.

Quinoa sladká nebo slaná?

Quinoa sa dá upraviť ako sladká a slaná varianta.

Výborný je puding z quinoa s kokosovým mliekom, škoricou, kardamómom a ovocím. Quinou povaríme s kokosovým mliekom a pridáme korenie. Puding nemusíme doslaďovať, sladkú chuť zaistí kokosové mlieko. Na koniec posypeme čerstvým ovocím či inými druhmi semien či sušenými ovocnými plodmi.
Semienka Quinoa môžeme použiť aj ako náplň do paprík či kapustových závitkov. Na panvici na malom množstve kokosového oleja cca 5 minút podusíme zmes cibule, paradajok, húb a cesnaku. Všetko premiešame a vzniknutou zmesou naplníme papriky alebo zabalíme do zelného listu.
Quinoa poslúži ako výborná závarka a zároveň zahusťovadlo do polievok alebo klasicky ako príloha namiesto ryže, kuskusu alebo slzovky všeobecné.


Více zde: http://superpotraviny.webnode.cz/seminka/merlik-cilsky-quinoa/
Přejít na stranu  1 2 3 ... 13 14 15