Náhodné recepty

Halušky z brambor s rajčatovou omáčkou

Halušky z brambor s rajčatovou omáčkou

registrace top-recept

registrace top-recept
Gastro akce
2017
Regionální muzeum čokolády
a marcipánu v Táboře

http://www.cokomuzeum.cz
..................................................................
Vítejte,
Uživatelské jméno:

Heslo:



[ ]
[ ]
[ ]

Ahoj, všechny vás vítám na portálu top-recept.cz Zaměřili jsme se na zcela nový přístup předávání receptů, zkušeností a rad od vás všech, odborníků, ale také laiků, přesto výborných kuchařů. Zároveň si také můžete doporučovat co, kde a jak kvalitně nakoupit a společně pak o tom diskutovat. Je zapotřebí se zdarma zaregistrovat a vložit pár základních údajů do vaší členské karty.

Posléze můžete vkládat vámi vyzkoušené recepty s fotem i bez. Členská karta a registrace proto, aby se vás mohl kdokoli zeptat či požádat o radu, ať už k receptu, nebo o jinou odbornou pomoc.
Řepa červená
Původ
Její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí od Římanů. Ti už ji tehdy bohatě využívali, jednak jako jídlo, ale zejména jako lék.

Použití
Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Výborně chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. S vařené řepy připravujeme saláty se smetanou , majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátů jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem- je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty.
Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep.[zdroj?] Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené. Takto upravené listy mají chuť podobnou špenátu.

Léčivé účinky
Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kůra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50 - 100 cm³ denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.

Průměrný obsah látek a minerálů
Je to zelenina velmi hodnotná - ve 100 g bulvy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, Zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a další.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Řepa_červená
Co je tajine? Hrnec a zároveň velká pochoutka
Exoticky znějící slovo tajine evokuje ledacos. Zcela určitě vás napadne spojitost s neméně exotickou kuchyní. Ale v jakém smyslu? Co je to tajine, nebo také tažín, tangia, tagine? To vše je totiž jeden a tentýž pojem. Nebo spíše dva pojmy – hrnec a jídlo.

Odkud přišel tajine?
Slovo tajine má svůj původ v arabštině, ale v celé severní Africe se používá také výraz tangia, tagine i tažín. Významy se občas rozcházejí, ale všeobecně se má za to, že tajine je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou. Používá se na přípravu pomalu dušených pokrmů. A dle jednotlivých národů i oblastí se pak rozlišuje název tohoto pokrmu – tajine z Maroka, Alžíru nebo Tunisu. Nabízí se tak hodně pestrá a variabilní řada chuťově odlišných dušených pokrmů z různých regionů, což je pro gurmány opravdu zajímavé.

Jak hrnec funguje?
Turisticky zajímavé (ale spíše dekorativní a prakticky nepoužitelné) jsou keramické kousky s orientální malbou na povrchu hrnce. K vaření samotnému je vhodný jednoduchý a jednobarevný glazurovaný keramický hrnec, který je k dostání i u nás. Hrnec se skládá se ze dvou částí – základu o kruhovém průměru s nízkými hranami a velké poklice kónického tvaru. Právě tvar poklice napomáhá cirkulaci páry uvnitř hrnce a její kondenzace na dně. Hrnec tajine se nejlépe hodí na pozvolné dušení, lze jej využít nejen k přípravě orientálních pokrmů, ale i třeba na rizoto. To vše s minimální spotřebou oleje.

Vybíráme tajine hrnec
Nejideálnějším se zdá být keramický tajine hrnec značky Emile Henry, kde využívají při výrobě keramiku Flame pocházející pouze z přírodních surovin. Ta je speciálně vyvinuta tak, aby odolala všem přímým zdrojům tepla, a každý kousek z ní vyrobený je ručním výrobkem. Hodí se do trouby i na jakýkoliv sporák nebo varnou desku. Vybírat můžete mezi objemem 1,1 litru s průměrem 25 cm anebo 2,5 litru s průměrem 32 cm. Obojí pak v černém, červeném, brčálově zeleném nebo tmavě fialovém barevném provedení. Hrnce jsou odolné proti mechanickému poškození i nárazům, pokrm v nich lze nejen tepelně připravovat, ale rovněž porcovat a následně servírovat. A údržba? Zcela prostá – hrnec vložte do myčky nebo umyjte ručně s trochou saponátu.

Levné jídlo z Maroka
Tajine z Maroka je velmi pomalu a při nízkých teplotách dušené maso spolu s aromatickou omáčkou a zeleninou. Většina tajine obsahuje levnější druhy masa, které díky dlouhému dušení a přísadám krásně změknou a zkřehnou. Ideálním masem je jehněčí krk či noha, nebo kuřecí kousky a skelety. Mezi tradiční přísady patří meruňky, olivy, rozinky, ořechy, datle, sušené švestky, jablka, kdoule, med, a nesmí chybět směs orientálního koření.

Dobrota z Tunisu
Tuniský tajine je více podobný italskému frittata nebo francouzskému ragú. Jsou to především malé kostky masa vařené s cibulí, kořením (jako mletá skořice nebo růžová poupata, máta, petržel, kmín, koriandr) a dušené s fazolemi, cizrnou, v závěru zahuštěné strouhankou a brambory. Vše je pak dochucené ještě sýrem a vejci, s nimiž vytvoří jednolitý pečený křupavý tajine koláč. Krájí se pak na čtverce a zdobí citronem. K oblíbeným patří v Tunisu i tajine s mořskými plody nebo čistě bezmasý.
http://kuchyne.dumazahrada.cz
Přejít na stranu  1 2 3 ... 12 13 14 15 16