Náhodné recepty

Hruškový koláč s polevou

Hruškový koláč s polevou

registrace top-recept

registrace top-recept
Gastro akce
2017
Regionální muzeum čokolády
a marcipánu v Táboře

http://www.cokomuzeum.cz
..................................................................
Vítejte,
Uživatelské jméno:

Heslo:



[ ]
[ ]
[ ]

Ahoj, všechny vás vítám na portálu top-recept.cz Zaměřili jsme se na zcela nový přístup předávání receptů, zkušeností a rad od vás všech, odborníků, ale také laiků, přesto výborných kuchařů. Zároveň si také můžete doporučovat co, kde a jak kvalitně nakoupit a společně pak o tom diskutovat. Je zapotřebí se zdarma zaregistrovat a vložit pár základních údajů do vaší členské karty.

Posléze můžete vkládat vámi vyzkoušené recepty s fotem i bez. Členská karta a registrace proto, aby se vás mohl kdokoli zeptat či požádat o radu, ať už k receptu, nebo o jinou odbornou pomoc.
Co je tajine? Hrnec a zároveň velká pochoutka
Exoticky znějící slovo tajine evokuje ledacos. Zcela určitě vás napadne spojitost s neméně exotickou kuchyní. Ale v jakém smyslu? Co je to tajine, nebo také tažín, tangia, tagine? To vše je totiž jeden a tentýž pojem. Nebo spíše dva pojmy – hrnec a jídlo.

Odkud přišel tajine?
Slovo tajine má svůj původ v arabštině, ale v celé severní Africe se používá také výraz tangia, tagine i tažín. Významy se občas rozcházejí, ale všeobecně se má za to, že tajine je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou. Používá se na přípravu pomalu dušených pokrmů. A dle jednotlivých národů i oblastí se pak rozlišuje název tohoto pokrmu – tajine z Maroka, Alžíru nebo Tunisu. Nabízí se tak hodně pestrá a variabilní řada chuťově odlišných dušených pokrmů z různých regionů, což je pro gurmány opravdu zajímavé.

Jak hrnec funguje?
Turisticky zajímavé (ale spíše dekorativní a prakticky nepoužitelné) jsou keramické kousky s orientální malbou na povrchu hrnce. K vaření samotnému je vhodný jednoduchý a jednobarevný glazurovaný keramický hrnec, který je k dostání i u nás. Hrnec se skládá se ze dvou částí – základu o kruhovém průměru s nízkými hranami a velké poklice kónického tvaru. Právě tvar poklice napomáhá cirkulaci páry uvnitř hrnce a její kondenzace na dně. Hrnec tajine se nejlépe hodí na pozvolné dušení, lze jej využít nejen k přípravě orientálních pokrmů, ale i třeba na rizoto. To vše s minimální spotřebou oleje.

Vybíráme tajine hrnec
Nejideálnějším se zdá být keramický tajine hrnec značky Emile Henry, kde využívají při výrobě keramiku Flame pocházející pouze z přírodních surovin. Ta je speciálně vyvinuta tak, aby odolala všem přímým zdrojům tepla, a každý kousek z ní vyrobený je ručním výrobkem. Hodí se do trouby i na jakýkoliv sporák nebo varnou desku. Vybírat můžete mezi objemem 1,1 litru s průměrem 25 cm anebo 2,5 litru s průměrem 32 cm. Obojí pak v černém, červeném, brčálově zeleném nebo tmavě fialovém barevném provedení. Hrnce jsou odolné proti mechanickému poškození i nárazům, pokrm v nich lze nejen tepelně připravovat, ale rovněž porcovat a následně servírovat. A údržba? Zcela prostá – hrnec vložte do myčky nebo umyjte ručně s trochou saponátu.

Levné jídlo z Maroka
Tajine z Maroka je velmi pomalu a při nízkých teplotách dušené maso spolu s aromatickou omáčkou a zeleninou. Většina tajine obsahuje levnější druhy masa, které díky dlouhému dušení a přísadám krásně změknou a zkřehnou. Ideálním masem je jehněčí krk či noha, nebo kuřecí kousky a skelety. Mezi tradiční přísady patří meruňky, olivy, rozinky, ořechy, datle, sušené švestky, jablka, kdoule, med, a nesmí chybět směs orientálního koření.

Dobrota z Tunisu
Tuniský tajine je více podobný italskému frittata nebo francouzskému ragú. Jsou to především malé kostky masa vařené s cibulí, kořením (jako mletá skořice nebo růžová poupata, máta, petržel, kmín, koriandr) a dušené s fazolemi, cizrnou, v závěru zahuštěné strouhankou a brambory. Vše je pak dochucené ještě sýrem a vejci, s nimiž vytvoří jednolitý pečený křupavý tajine koláč. Krájí se pak na čtverce a zdobí citronem. K oblíbeným patří v Tunisu i tajine s mořskými plody nebo čistě bezmasý.
http://kuchyne.dumazahrada.cz
Zázvor a jeho účinky
Zázvor je nazýván elixírem mládí. Ne nadarmo. Zázvor je totiž rostlinka, která umí zahřát, léčit a tělu dodat novou „šťávu“. A navíc, když ho jednou vyzkoušíte v kuchyni, pak si budete už vždy dávat dobrý pozor na to, aby vám doma nikdy nechyběl. Jaké má zázvor účinky? Posiluje imunitu, ničí chřipky, nachlazení a na rýmu neexistuje lepší lék. A v neposlední řadě vyléčí i některé problémy se žaludkem a zažíváním. Původně pochází tahle rostlinka z Indie a Číny. Tam je známý už více jak 3000 let. V těchto oblastech je dokonce hned po soli nejčastěji používanou potravinářskou přísadou.

Vždy ale rostl i v tropických oblastech, jako např. na Jamajce. K nám se pak dostal až v období antiky. Je to vlastně trvalka těsně příbuzná s kurkumou nebo kardamomem. Kromě léčitelství se kořeny zázvoru používají také v kuchyni. Tady vládne díky své palčivé a citronové příchuti. Dá se použít jak k masu, tak i do sladkých pokrmů.

Jak na něj?
Pokud budete kupovat čerstvý zázvor, pak dbejte na to, abyste kupovali co nejčerstvější kus. Poznáte ho podle toho, že má vyšší hmotnost a dužina je tužší. Vyzrálost se pak posuzuje podle délky oddenku. Ty vyzrálejší budou palčivější. To se může hodit třeba při strouhání, ovšem pokud jej budete chtít krájet na plátky, pak narazíte. V tomto případě je rozhodně lepší koupit méně vyzrálý kořen. Doma vám vydrží
čerstvý asi týden. Ale můžete jej také zabalit do papírového ubrousku a vložit do mikrotenového sáčku. Takto zabalený a uložený v ledničce může vydržet relativně bez újmy i několik týdnů.
www.mojebylinky.cz
Přejít na stranu  1 2 3 ... 12 13 14 15 16