Náhodné recepty

CITRONOVÁ GRANITA

CITRONOVÁ GRANITA

registrace top-recept

registrace top-recept
Gastro akce
2017
Regionální muzeum čokolády
a marcipánu v Táboře

http://www.cokomuzeum.cz
..................................................................
Vítejte,
Uživatelské jméno:

Heslo:



[ ]
[ ]
[ ]

Ahoj, všechny vás vítám na portálu top-recept.cz Zaměřili jsme se na zcela nový přístup předávání receptů, zkušeností a rad od vás všech, odborníků, ale také laiků, přesto výborných kuchařů. Zároveň si také můžete doporučovat co, kde a jak kvalitně nakoupit a společně pak o tom diskutovat. Je zapotřebí se zdarma zaregistrovat a vložit pár základních údajů do vaší členské karty.

Posléze můžete vkládat vámi vyzkoušené recepty s fotem i bez. Členská karta a registrace proto, aby se vás mohl kdokoli zeptat či požádat o radu, ať už k receptu, nebo o jinou odbornou pomoc.
Bez černý - plod
Čas sběru: září až říjen

Kde jej najdeme: Roste po celé republice. Nejčastěji u plotů, na rumištích, v lesích, hájích a křovinách.

K čemu je dobrý: Regeneruje jaterní buňky a působí protirakovinně. Výborný je pro zlepšení paměti – působí antiskleroticky. Slazený horký čaj působí jako projímadlo. Snižuje krevní cukr a působí proti zánětu trojklanného nervu.

Jak sbírat a uchovat: Sbírají se pouze bobule. Ale pozor – za syrova jsou jedovaté! Je třeba je tepelně zpracovat.
www.mojebylinky.cz
recept na dlouhověkost
Jídlo – recept na dlouhověkost?

Kdo by nechtěl zastavit čas? Být zase o pár let mladší? Nalaďte se na ty správné suroviny, které vám pomohou pečovat o krásu zevnitř a oddálí proces stárnutí.
V posledních týdnech se v médiích objevily zmínky o lidech, kteří již několik let nejedí, živí se jen vesmírnou energií a dožívají se vysokého věku. Znovu se tak začíná diskutovat o tom, jak a proč je vlastně výživa pro lidi důležitá. Investují se v přepočtu až miliardy korun do vědeckých týmů a průmyslu, který by světu dal elixír dlouhověkosti. Na základě jednoduše vypadajících přístrojů se měří hodnoty antioxidantů v těle. Odborníci doporučují pestrý jídelníček a prodávají se doplňky stravy. Jedná se čistě o obchod, nebo lze opravdu oddálit stáří za pomoci jídla?

Recept našich prababiček
Když se pak zeptáte svých prarodičů, jak to, že jsou v devadesáti letech stále tak fit, možná se dočkáte odpovědi: „Jedli jsme tučné maso.“ Což nahrává lidem, především mužům, kteří si bez bůčku nedokážou svůj život představit. Jenže všechno má dvě strany. Jak často si naše prababičky a pradědečkové dopřávali maso? Obvykle jednou týdně, a to v neděli. A navíc během týdne měli takový výdej, který si my snad už ani nedokážeme představit. Jednoduše proto, že nemáme čas. Současný životní styl je založen z větší části na stresu a spěchu, a s tím souvisí i naše strava. Zvýšený příjem tučného masa při sedavém způsobu stravování má za následek stárnutí organismu. Nese s sebou i řadu civilizačních chorob, jako jsou např. rakovina tlustého střeva, zvýšený cholesterol, srdečně-cévní onemocnění a obezita.

Tip: Ale i tak si můžeme vzít příklad z našich předků. Omezit polotovary, jídlo plné cukru, soli, nasycených tuků a přídavných látek, které jsou vymožeností současné doby a jsou výsledkem poptávky spotřebitelů po ceně, která bohužel nemůže odpovídat kvalitě produktu.
Jíst sezonní a lokální suroviny a nepřejídat se. Nekouřit a nepít alkohol ve velkém. Neuškodilo by nám ani chodit brzy spát, nemusíte nutně se slepicemi, ale práci si nenoste domů. Auto nechat zaparkované v garáži a více chodit po svých.

Vyzkoušeno národy

O dlouhověkosti by mohly mluvit hned čtyři národy světa. Zaprvé Řekové, kterým díky nadměrné konzumaci olivového oleje bije srdce jako zvon i ve stáří. Stejně tak lidé z Aljašky, kteří si i několikrát denně dopřejí ryby, a obyvatelé Panamy, kteří si pochutnávají na kvalitní čokoládě. V neposlední řadě tu máme Japonce narozené v Okinawě. Bradley Willcox, spoluautor jedné z okinawských studií, uvedl, že jsou to sladké brambory, které společně s tropickým ovocem a směsí ze zeleného čaje a jasmínových květů plných antioxidantů chrání buňky a oddalují proces jejich stárnutí.

Jaká jsou tedy doporučení?

1. Jíst pestře a v přiměřené dávce.
2. Zvýšit přísun čerstvého ovoce a zeleniny až na 5x denně.
3. Jíst čerstvé ryby i 5x týdně a dát přednost libovému masu.
4. Zaměřit se na cereálie a celozrnné produkty bez přidaného cukru.
5. Denně si dát bílý jogurt a alespoň 2x týdně zařadit luštěniny do jídelníčku.
6. Dát si alespoň 1 lžíci panenských rostlinných olejů (řepkového, olivového apod.) denně.
7. Mlsat ořechy v přírodní podobě, semínka a čokoládu s vysokým podílem kakaa (nad 70 %).
8. Pít nesycenou a neochucenou vodu, až 2 litry denně, a čaje obsahující antioxidanty.
9. Dopřát si čerstvě vymačkané džusy s kapkou kvalitního oleje.
10. Když alkohol, pak maximálně 1 skleničku kvalitního červeného vína.

Látky, které prodlužují mládí

Všechny výše uvedené suroviny a nápoje mají jedno společné – obsahují zdraví prospěšné látky, které mají pozitivní vliv na buňky. Mluvíme o tzv. flavonoidech, resveratrolu nebo třeba antokyaninech a beta-karotenech (barviva), vitaminech E, B5, B15 a C, jež působí jako silné antioxidanty. Jejich úkolem je bojovat proti tvorbě volných radikálů, a tím zamezit oxidaci organismu. Lze je rozdělit na ty, které se přirozeně vyskytují v přírodě a přijímáme je stravou, a na uměle vytvořené. Podle odborníků na výživu mají ty přirozené mnohem větší efekt, jenže na druhou stranu existují lidé, kteří z nějakého důvodu, třeba kvůli alergii nebo ve stáří, nemohou jíst dostatečné množství pestré stravy, a ti pak jsou odkázáni na doplňky stravy. Ale protože těchto doplňků je na trhu hodně a je otázkou, co všechno umí a jak se navzájem ovlivňují, je třeba nechat si poradit od lékaře a dodržovat dané doporučení.

Barevný jídelníček
Přemýšlíte nad tím, jak docílit pestrého jídelníčku bohatého na antioxidanty? Třeba tak, že si ovoce a zeleninu rozdělíte podle barev a od každého budete jíst kousek:

Zelená – chřest, avokádo, kapusta, brokolice, špenát, listová zelenina, hrášek, řeřicha, zelené jablko a hruška

Červená – červené fazole, papriky, řepa, rajčata, třešně, jahody, maliny, vodní meloun, červený pomeranč a grapefruit

Oranžová a žlutá – kukuřice, mrkev, citron, dýně, sladké brambory, mandarinky, pomeranče, broskev, meruňky

Tmavě modrá a fialová – lilek, švestky, borůvky, ostružiny, černý rybíz, hroznové víno některé potraviny obsahují tělu prospěšné látky, které mají pozitivní vliv na buňky.

11. SUPER ANTIAGE POTRAVIN
Jsme si vědomi toho, že se dokolečka píše a mluví o stejných surovinách, které mají neuvěřitelně pozitivní vliv na naše zdraví. Takže je tentokrát probereme opravdu ve stručnosti a spíše proto, abychom si zopakovali jejich blahodárný vliv na naše zdraví i pokožku.

Olivový olej – obsahuje polyfenoly, silné antioxidanty, které chrání srdce, snižují špatný cholesterol a taky dodávají vitaminy, především E, rozpustné v tucích. V kuchyni používejte ten panenský do salátů, a pokud budete něco tepelně upravovat, pak raději sáhněte po tzv. rafinovaném, obvykle se prodává v PET láhvi.

Ryby – jsou zdrojem omega3 mastných kyselin, ty chrání cévy a také snižují špatný cholesterol. Bohužel jako Češi patříme k národu, který si stále ještě na chuť ryb zvyká. Nejčastěji je jíme v podobě oblíbeného suši a přitom zapomínáme, že máme moc dobré a libové sladkovodní ryby, jako jsou třeba candát nebo pstruh.

Jogurt – v přírodní podobě je bohatý na probiotické kultury a taky vápník, který zabraňuje osteoporóze. Když ho budete pravidelně jíst, omládnou vám střeva a vaše kosti budou moci déle odolávat nárazům při sportu. Pozor, ochucené jogurty mohou obsahovat cukr, ten vápník naopak z těla odbourává.

Ořechy – podle studie adventistů sedmého dne, kteří kladou důraz na zdravý životní styl a jsou vegetariáni, může pravidelná konzumace ořechů prodloužit život o dalších dva a půl roku. Obsahují totiž důležité nenasycené tuky, vitaminy v nich rozpustné, minerální látky, fytochemikálie včetně antioxidantů.

Víno – jezte především v podobě hroznového vína, ale i to tekuté, pokud je kvalitní bez přidaných látek, může obsahovat látku resveratrol. Ta podle studií provedených na zvířatech může aktivovat geny, které zpomalují stárnutí buněk. Zároveň chráníte své srdce i paměť a snižujete riziko výskytu diabetu 2. typu.

Tofu – je kromě jiného bohaté na izoflavony (fytoestrogeny). Ve studii publikované v časopisu Journal of American College of Nutrition měly myši krmené izoflavony vystavené UV záření méně vrásek a hladší pleť než jejich nekrmené kolegyně. Podle toho vědci soudí, že tyto látky mohou zabránit ničení kolagenu.

Rajčata – jsou zdrojem lykopenu, což je karotenoid (barvivo), které dělá rajčata červenými. Také se v poslední době dává do souvislosti hlavně s prevencí rakovinového onemocnění. Podle jedné z amerických studií ale umí chránit pokožku i před UV zářením. Stačí, když si denně dáte trošku rajčatového džusu.

Papája – je dalším ovocem bohatým na vitamin C. Ten chrání buňky kůže tak, že pomáhá opravit jejich DNA, jež bylo poškozeno UV zářením. Což může v horším případě vést k rakovinovému
bujení. Zároveň papája obsahuje enzym papain, který nejenže podporuje trávení, ale má také protizánětlivé účinky.

Jahody – obsahují velkou dávku vitaminu C, který kromě posílení imunitního systému pomáhá zároveň oddálit tvorbu vrásek. Má antioxidační vlastnosti, zbavuje tělo volných radikálů a zároveň hraje roli při syntéze kolagenu. Tato nerozpustná bílkovina umí zpomalit proces stárnutí, pomáhá zpevnit pokožku.

Růžový grapefruit – kromě lykopenu obsahuje vitaminy C, B1, K a flavonoidy. Působí antioxidačně, posiluje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh a snižuje špatný cholesterol. Zároveň působí preventivně při riziku rakoviny plic a žaludku. V kombinaci s cukrem může v žaludku vyvolat kvasící stav.

Kukuřice – je výborným zdrojem luteinu, druhu karotenoidů. Stejně jako lykopen chrání lutein pokožku před poškozením UV zářením. Kukuřice dodává energii, stimuluje mozkovou činnost, odbourává stres a podporuje soustředění. Pokud není zrovna její sezona, můžete si ji dopřát ve zmrazené podobě.
www.fitweb.cz
Přejít na stranu  1 2 3 ... 13 14 15