Náhodné recepty

Tříbarevný koláč s tvarohem

Tříbarevný koláč s tvarohem

registrace top-recept

registrace top-recept
Gastro akce
2017
Regionální muzeum čokolády
a marcipánu v Táboře

http://www.cokomuzeum.cz
..................................................................
Vítejte,
Uživatelské jméno:

Heslo:



[ ]
[ ]
[ ]

Ahoj, všechny vás vítám na portálu top-recept.cz Zaměřili jsme se na zcela nový přístup předávání receptů, zkušeností a rad od vás všech, odborníků, ale také laiků, přesto výborných kuchařů. Zároveň si také můžete doporučovat co, kde a jak kvalitně nakoupit a společně pak o tom diskutovat. Je zapotřebí se zdarma zaregistrovat a vložit pár základních údajů do vaší členské karty.

Posléze můžete vkládat vámi vyzkoušené recepty s fotem i bez. Členská karta a registrace proto, aby se vás mohl kdokoli zeptat či požádat o radu, ať už k receptu, nebo o jinou odbornou pomoc.
Turecké jídlo
Turecké jídlo

V Turecku se jí hodně masa a zeleniny. Turecká kuchyně se hodně podobá řecké, s tím příjemným rozdílem, že neplave v oleji. Narazíte-li v mém popisu na neznámé ceny (i když se snažím přepočítávat na české), přečtěte si také o tureckých penězích.
Kebab a jiné maso

Kebab
je velmi široký pojem zahrnující veškerá masová jídla, ačkoli Evropané si pod pojmem kebab vybaví hlavně döner kebab. Na jídelních lístcích se v Turecku se slovem kebab setkáte hodně často, protože existuje mnoho druhů odlišných kebabů. Těch základních je naštěstí jenom pár.

Döner kebab
je pomalu opékané maso na velkém vertikálním rožni, odkrajované po kouskách. Kousky masa se podávají většinou s rýží nebo se s nějakou zeleninou balí do pity, měkké chlebové placky. Mně döner kebab hodně chutná, takže kde můžu, tam si ho dávám jako rychlou svačinu. Téměř vždy mají döner kebab kuřecí, ale dost často je k vidění kebab jehněčí, který se pozná podle tmavší barvy masa a trochu vyšší ceny. Turecký döner kebab je skoro to samé co řecký gyros, s tím rozdílem, že Turci samozřejmě negrilují vepřové a také se mi zdálo, že mezi maso dávají nějaké jiné koření.

Iskender kebab
je opékané hovězí maso podávané na kouscích nakrájeného chleba (aby to vypadalo, že je toho víc), polité hustou červenou omáčkou a kořeněným jogurtem.

Šiš kebab
jsou špízy. Od těch, které se připravují v Čechách, se liší málo. Kousky masa se na jehle prokládají cibulí, paprikou a rajčaty, načež se opečou.

Z mletého masa se dělají různé karbanátky zvané například adana kebab. Pokud uvidíte někde karbanátky falafel, ty jsou vegetariánské a maso v nich není žádné (což samozřejmě nevadí, jsou chutné). Köfte jsou taky karbanátky, někdy to jsou vařené masové kuličky, asi jako knedlíčky v naší polévce.
Pilav je pojmenování pro rýži. Rýže se v turecku připravuje s máslem a moc mi chutná. Ovšem v některých oblastech se pod názvem pilav skrývá jiné jídlo, které vypadá a chutná jako rizoto. Je tedy více druhů pilavů. Dost často se také připravují na indický způsob s indickým kořením.


Chléb a přílohy

Chleba se v Turecku dělá bílý, nadýchaný. Turecky se chléb nazývá ekmek a pravděpodobně se připravuje bez droždí. Trošku připomíná francouzské bagety, ale je širší. V porovnání s českým chlebem musíte turecké ekmeky koupit asi čtyři, možná šest, aby to bylo stejně jídla. Chléb se krájí se na krajíce, ale krajíc je tak na dvě tři sousta. Chléb se na stole v restauraci často objeví automaticky jako univerzální příloha.V prodejnách potravin na něj mají speciální prosklenou skříňku (vlastně stejnou jako v Belgii na bagety), aby chleby nevychladly tak rychle. Běžná cena celého tureckého chleba je asi 30 krejcarů (takže asi 8 korun), v divočině nebo v letoviscích je dražší.

Kromě běžného ekmeku se v Turecku vyskytuje arabský chléb pita. V balené formě (slabší plátky) jsem ho viděl v prodejně potravin a v kebabárnách, ale zajímavější je navštívit nějakou pouliční pekárnu ve vnitrozemí, kde se pita peče nadýchanější. Pita je tužší než běžný chléb, ale je to příjemná změna. Velká placka pity stojí 30 krejcarů.
Jídlo v Indii
Jídlo v Indii

Budete-li v Indii, byla by škoda neochutnat zdejší speciality. Indická kuchyně je velice rozmanitá a jistě si jí zamilujete. Specifické je především použití koření. Indové ho dokáží používat do úplné vyrovnanosti chutí. Indové mají také v oblibě předkrmy ve formě polévek a různých placiček či lívanců. Přílohou číslo jedna tu je rýže, konkrétně rýže basmati – druh velmi jemné rýže, která si nachází oblibu lidí po celém světě. Na své si tu přijdou i vegetariáni. Těch je zde totiž také hodně. Jsou jimi téměř všichni hinduisté.

Koření
Indická kuchyně využívá široké škály nejrůznějšího koření. Právě kořením dokážou Indové dokonale podtrhnout a vylepšit chuť každého jídla. Nejvíce se zde používá kurkuma, chilli, koriandr, šafrán, kardamon, zázvor. V oblibě tu mají i kari. Kromě koření se zde k ochucování pokrmů používají také různé pasty.

Kuře tikka masala
Tuto indickou pochoutku tvoří kari mísa pečených kuřecích kusů, které jsou v omáčce z rajčat a ze smetany. Omáčka má různé obměny. Tento pokrm není jen indickou pochoutkou. Dnes je už oblíben po celém světě.

Kuře tandoori
Kuře tandoori je tvořen kousky kuřete, které jsou marinované v jogurtu s kořením. Celý pokrm se zapéká v troubě.

Samozy plněné zeleninou
Nejdříve si připravíme těsto na samózy. Náplň je tvořena kořením na oleji. Dále se plní květákem s bramborem. Plněné samózy poté smažíme na oleji, ale můžete je také upéct v troubě.

Čapáty
Jde o oblíbený indický pokrm. Čapáty představují obilné placky, které se podávají jako příloha, ale dobré jsou i samotné. Zkuste si dát čerstvě upečenou placku potřenou máslem. Uvidíte, že i vám zachutná.

Maso Vindaloo
Zachutná vám, máte-li rádi spíše pálivější jídlo. Podává se většinou s kuřecím nebo skopovým masem. Přílohou jsou nejčastěji brambory.

Pakora
Je spoustu druhů pakor. Nejčastěji jde o zeleninovou placku obalenou v těstíčku. Ta je osmažená a může se podávat buď samotná nebo jako příloha.

Chutney
Chutney (neboli čatní) bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření. Dnes tento produkt představuje ovocná zavařenina a bývá dochucovacím doplňkem k masu. Čatní je obvykle tvořeno hruškami, mangem a jablky.

Dalšími pokrmy, se kterými se setkáte v Indii jsou korta, hovězí samosas, samosa, korma, raita, rogan josh atd. Ochutnejte indickou kuchyni. Není náhodou, že její tradiční pokrmy pronikají do celého světa. I u nás oslovují mnohé labužníky…

http://www.eindie.cz/jidlo-v-indii/
Přejít na stranu  1 2 3 ... 13 14 15