Náhodné recepty

Hamburger bez masa

Hamburger bez masa

registrace top-recept

registrace top-recept
Gastro akce
2017
Regionální muzeum čokolády
a marcipánu v Táboře

http://www.cokomuzeum.cz
..................................................................
Vítejte,
Uživatelské jméno:

Heslo:



[ ]
[ ]
[ ]

Ahoj, všechny vás vítám na portálu top-recept.cz Zaměřili jsme se na zcela nový přístup předávání receptů, zkušeností a rad od vás všech, odborníků, ale také laiků, přesto výborných kuchařů. Zároveň si také můžete doporučovat co, kde a jak kvalitně nakoupit a společně pak o tom diskutovat. Je zapotřebí se zdarma zaregistrovat a vložit pár základních údajů do vaší členské karty.

Posléze můžete vkládat vámi vyzkoušené recepty s fotem i bez. Členská karta a registrace proto, aby se vás mohl kdokoli zeptat či požádat o radu, ať už k receptu, nebo o jinou odbornou pomoc.
recept na dlouhověkost
Jídlo – recept na dlouhověkost?

Kdo by nechtěl zastavit čas? Být zase o pár let mladší? Nalaďte se na ty správné suroviny, které vám pomohou pečovat o krásu zevnitř a oddálí proces stárnutí.
V posledních týdnech se v médiích objevily zmínky o lidech, kteří již několik let nejedí, živí se jen vesmírnou energií a dožívají se vysokého věku. Znovu se tak začíná diskutovat o tom, jak a proč je vlastně výživa pro lidi důležitá. Investují se v přepočtu až miliardy korun do vědeckých týmů a průmyslu, který by světu dal elixír dlouhověkosti. Na základě jednoduše vypadajících přístrojů se měří hodnoty antioxidantů v těle. Odborníci doporučují pestrý jídelníček a prodávají se doplňky stravy. Jedná se čistě o obchod, nebo lze opravdu oddálit stáří za pomoci jídla?

Recept našich prababiček
Když se pak zeptáte svých prarodičů, jak to, že jsou v devadesáti letech stále tak fit, možná se dočkáte odpovědi: „Jedli jsme tučné maso.“ Což nahrává lidem, především mužům, kteří si bez bůčku nedokážou svůj život představit. Jenže všechno má dvě strany. Jak často si naše prababičky a pradědečkové dopřávali maso? Obvykle jednou týdně, a to v neděli. A navíc během týdne měli takový výdej, který si my snad už ani nedokážeme představit. Jednoduše proto, že nemáme čas. Současný životní styl je založen z větší části na stresu a spěchu, a s tím souvisí i naše strava. Zvýšený příjem tučného masa při sedavém způsobu stravování má za následek stárnutí organismu. Nese s sebou i řadu civilizačních chorob, jako jsou např. rakovina tlustého střeva, zvýšený cholesterol, srdečně-cévní onemocnění a obezita.

Tip: Ale i tak si můžeme vzít příklad z našich předků. Omezit polotovary, jídlo plné cukru, soli, nasycených tuků a přídavných látek, které jsou vymožeností současné doby a jsou výsledkem poptávky spotřebitelů po ceně, která bohužel nemůže odpovídat kvalitě produktu.
Jíst sezonní a lokální suroviny a nepřejídat se. Nekouřit a nepít alkohol ve velkém. Neuškodilo by nám ani chodit brzy spát, nemusíte nutně se slepicemi, ale práci si nenoste domů. Auto nechat zaparkované v garáži a více chodit po svých.

Vyzkoušeno národy

O dlouhověkosti by mohly mluvit hned čtyři národy světa. Zaprvé Řekové, kterým díky nadměrné konzumaci olivového oleje bije srdce jako zvon i ve stáří. Stejně tak lidé z Aljašky, kteří si i několikrát denně dopřejí ryby, a obyvatelé Panamy, kteří si pochutnávají na kvalitní čokoládě. V neposlední řadě tu máme Japonce narozené v Okinawě. Bradley Willcox, spoluautor jedné z okinawských studií, uvedl, že jsou to sladké brambory, které společně s tropickým ovocem a směsí ze zeleného čaje a jasmínových květů plných antioxidantů chrání buňky a oddalují proces jejich stárnutí.

Jaká jsou tedy doporučení?

1. Jíst pestře a v přiměřené dávce.
2. Zvýšit přísun čerstvého ovoce a zeleniny až na 5x denně.
3. Jíst čerstvé ryby i 5x týdně a dát přednost libovému masu.
4. Zaměřit se na cereálie a celozrnné produkty bez přidaného cukru.
5. Denně si dát bílý jogurt a alespoň 2x týdně zařadit luštěniny do jídelníčku.
6. Dát si alespoň 1 lžíci panenských rostlinných olejů (řepkového, olivového apod.) denně.
7. Mlsat ořechy v přírodní podobě, semínka a čokoládu s vysokým podílem kakaa (nad 70 %).
8. Pít nesycenou a neochucenou vodu, až 2 litry denně, a čaje obsahující antioxidanty.
9. Dopřát si čerstvě vymačkané džusy s kapkou kvalitního oleje.
10. Když alkohol, pak maximálně 1 skleničku kvalitního červeného vína.

Látky, které prodlužují mládí

Všechny výše uvedené suroviny a nápoje mají jedno společné – obsahují zdraví prospěšné látky, které mají pozitivní vliv na buňky. Mluvíme o tzv. flavonoidech, resveratrolu nebo třeba antokyaninech a beta-karotenech (barviva), vitaminech E, B5, B15 a C, jež působí jako silné antioxidanty. Jejich úkolem je bojovat proti tvorbě volných radikálů, a tím zamezit oxidaci organismu. Lze je rozdělit na ty, které se přirozeně vyskytují v přírodě a přijímáme je stravou, a na uměle vytvořené. Podle odborníků na výživu mají ty přirozené mnohem větší efekt, jenže na druhou stranu existují lidé, kteří z nějakého důvodu, třeba kvůli alergii nebo ve stáří, nemohou jíst dostatečné množství pestré stravy, a ti pak jsou odkázáni na doplňky stravy. Ale protože těchto doplňků je na trhu hodně a je otázkou, co všechno umí a jak se navzájem ovlivňují, je třeba nechat si poradit od lékaře a dodržovat dané doporučení.

Barevný jídelníček
Přemýšlíte nad tím, jak docílit pestrého jídelníčku bohatého na antioxidanty? Třeba tak, že si ovoce a zeleninu rozdělíte podle barev a od každého budete jíst kousek:

Zelená – chřest, avokádo, kapusta, brokolice, špenát, listová zelenina, hrášek, řeřicha, zelené jablko a hruška

Červená – červené fazole, papriky, řepa, rajčata, třešně, jahody, maliny, vodní meloun, červený pomeranč a grapefruit

Oranžová a žlutá – kukuřice, mrkev, citron, dýně, sladké brambory, mandarinky, pomeranče, broskev, meruňky

Tmavě modrá a fialová – lilek, švestky, borůvky, ostružiny, černý rybíz, hroznové víno některé potraviny obsahují tělu prospěšné látky, které mají pozitivní vliv na buňky.

11. SUPER ANTIAGE POTRAVIN
Jsme si vědomi toho, že se dokolečka píše a mluví o stejných surovinách, které mají neuvěřitelně pozitivní vliv na naše zdraví. Takže je tentokrát probereme opravdu ve stručnosti a spíše proto, abychom si zopakovali jejich blahodárný vliv na naše zdraví i pokožku.

Olivový olej – obsahuje polyfenoly, silné antioxidanty, které chrání srdce, snižují špatný cholesterol a taky dodávají vitaminy, především E, rozpustné v tucích. V kuchyni používejte ten panenský do salátů, a pokud budete něco tepelně upravovat, pak raději sáhněte po tzv. rafinovaném, obvykle se prodává v PET láhvi.

Ryby – jsou zdrojem omega3 mastných kyselin, ty chrání cévy a také snižují špatný cholesterol. Bohužel jako Češi patříme k národu, který si stále ještě na chuť ryb zvyká. Nejčastěji je jíme v podobě oblíbeného suši a přitom zapomínáme, že máme moc dobré a libové sladkovodní ryby, jako jsou třeba candát nebo pstruh.

Jogurt – v přírodní podobě je bohatý na probiotické kultury a taky vápník, který zabraňuje osteoporóze. Když ho budete pravidelně jíst, omládnou vám střeva a vaše kosti budou moci déle odolávat nárazům při sportu. Pozor, ochucené jogurty mohou obsahovat cukr, ten vápník naopak z těla odbourává.

Ořechy – podle studie adventistů sedmého dne, kteří kladou důraz na zdravý životní styl a jsou vegetariáni, může pravidelná konzumace ořechů prodloužit život o dalších dva a půl roku. Obsahují totiž důležité nenasycené tuky, vitaminy v nich rozpustné, minerální látky, fytochemikálie včetně antioxidantů.

Víno – jezte především v podobě hroznového vína, ale i to tekuté, pokud je kvalitní bez přidaných látek, může obsahovat látku resveratrol. Ta podle studií provedených na zvířatech může aktivovat geny, které zpomalují stárnutí buněk. Zároveň chráníte své srdce i paměť a snižujete riziko výskytu diabetu 2. typu.

Tofu – je kromě jiného bohaté na izoflavony (fytoestrogeny). Ve studii publikované v časopisu Journal of American College of Nutrition měly myši krmené izoflavony vystavené UV záření méně vrásek a hladší pleť než jejich nekrmené kolegyně. Podle toho vědci soudí, že tyto látky mohou zabránit ničení kolagenu.

Rajčata – jsou zdrojem lykopenu, což je karotenoid (barvivo), které dělá rajčata červenými. Také se v poslední době dává do souvislosti hlavně s prevencí rakovinového onemocnění. Podle jedné z amerických studií ale umí chránit pokožku i před UV zářením. Stačí, když si denně dáte trošku rajčatového džusu.

Papája – je dalším ovocem bohatým na vitamin C. Ten chrání buňky kůže tak, že pomáhá opravit jejich DNA, jež bylo poškozeno UV zářením. Což může v horším případě vést k rakovinovému
bujení. Zároveň papája obsahuje enzym papain, který nejenže podporuje trávení, ale má také protizánětlivé účinky.

Jahody – obsahují velkou dávku vitaminu C, který kromě posílení imunitního systému pomáhá zároveň oddálit tvorbu vrásek. Má antioxidační vlastnosti, zbavuje tělo volných radikálů a zároveň hraje roli při syntéze kolagenu. Tato nerozpustná bílkovina umí zpomalit proces stárnutí, pomáhá zpevnit pokožku.

Růžový grapefruit – kromě lykopenu obsahuje vitaminy C, B1, K a flavonoidy. Působí antioxidačně, posiluje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh a snižuje špatný cholesterol. Zároveň působí preventivně při riziku rakoviny plic a žaludku. V kombinaci s cukrem může v žaludku vyvolat kvasící stav.

Kukuřice – je výborným zdrojem luteinu, druhu karotenoidů. Stejně jako lykopen chrání lutein pokožku před poškozením UV zářením. Kukuřice dodává energii, stimuluje mozkovou činnost, odbourává stres a podporuje soustředění. Pokud není zrovna její sezona, můžete si ji dopřát ve zmrazené podobě.
www.fitweb.cz
Turecké jídlo
Turecké jídlo

V Turecku se jí hodně masa a zeleniny. Turecká kuchyně se hodně podobá řecké, s tím příjemným rozdílem, že neplave v oleji. Narazíte-li v mém popisu na neznámé ceny (i když se snažím přepočítávat na české), přečtěte si také o tureckých penězích.
Kebab a jiné maso

Kebab
je velmi široký pojem zahrnující veškerá masová jídla, ačkoli Evropané si pod pojmem kebab vybaví hlavně döner kebab. Na jídelních lístcích se v Turecku se slovem kebab setkáte hodně často, protože existuje mnoho druhů odlišných kebabů. Těch základních je naštěstí jenom pár.

Döner kebab
je pomalu opékané maso na velkém vertikálním rožni, odkrajované po kouskách. Kousky masa se podávají většinou s rýží nebo se s nějakou zeleninou balí do pity, měkké chlebové placky. Mně döner kebab hodně chutná, takže kde můžu, tam si ho dávám jako rychlou svačinu. Téměř vždy mají döner kebab kuřecí, ale dost často je k vidění kebab jehněčí, který se pozná podle tmavší barvy masa a trochu vyšší ceny. Turecký döner kebab je skoro to samé co řecký gyros, s tím rozdílem, že Turci samozřejmě negrilují vepřové a také se mi zdálo, že mezi maso dávají nějaké jiné koření.

Iskender kebab
je opékané hovězí maso podávané na kouscích nakrájeného chleba (aby to vypadalo, že je toho víc), polité hustou červenou omáčkou a kořeněným jogurtem.

Šiš kebab
jsou špízy. Od těch, které se připravují v Čechách, se liší málo. Kousky masa se na jehle prokládají cibulí, paprikou a rajčaty, načež se opečou.

Z mletého masa se dělají různé karbanátky zvané například adana kebab. Pokud uvidíte někde karbanátky falafel, ty jsou vegetariánské a maso v nich není žádné (což samozřejmě nevadí, jsou chutné). Köfte jsou taky karbanátky, někdy to jsou vařené masové kuličky, asi jako knedlíčky v naší polévce.
Pilav je pojmenování pro rýži. Rýže se v turecku připravuje s máslem a moc mi chutná. Ovšem v některých oblastech se pod názvem pilav skrývá jiné jídlo, které vypadá a chutná jako rizoto. Je tedy více druhů pilavů. Dost často se také připravují na indický způsob s indickým kořením.


Chléb a přílohy

Chleba se v Turecku dělá bílý, nadýchaný. Turecky se chléb nazývá ekmek a pravděpodobně se připravuje bez droždí. Trošku připomíná francouzské bagety, ale je širší. V porovnání s českým chlebem musíte turecké ekmeky koupit asi čtyři, možná šest, aby to bylo stejně jídla. Chléb se krájí se na krajíce, ale krajíc je tak na dvě tři sousta. Chléb se na stole v restauraci často objeví automaticky jako univerzální příloha.V prodejnách potravin na něj mají speciální prosklenou skříňku (vlastně stejnou jako v Belgii na bagety), aby chleby nevychladly tak rychle. Běžná cena celého tureckého chleba je asi 30 krejcarů (takže asi 8 korun), v divočině nebo v letoviscích je dražší.

Kromě běžného ekmeku se v Turecku vyskytuje arabský chléb pita. V balené formě (slabší plátky) jsem ho viděl v prodejně potravin a v kebabárnách, ale zajímavější je navštívit nějakou pouliční pekárnu ve vnitrozemí, kde se pita peče nadýchanější. Pita je tužší než běžný chléb, ale je to příjemná změna. Velká placka pity stojí 30 krejcarů.
Přejít na stranu  1 2 3 ... 14 15 16