Náhodné recepty

OSTRUŽINOVÁ OMÁČKA

OSTRUŽINOVÁ OMÁČKA

registrace top-recept

registrace top-recept
Gastro akce
2017
Regionální muzeum čokolády
a marcipánu v Táboře

http://www.cokomuzeum.cz
..................................................................
Vítejte,
Uživatelské jméno:

Heslo:



[ ]
[ ]
[ ]

Ahoj, všechny vás vítám na portálu top-recept.cz Zaměřili jsme se na zcela nový přístup předávání receptů, zkušeností a rad od vás všech, odborníků, ale také laiků, přesto výborných kuchařů. Zároveň si také můžete doporučovat co, kde a jak kvalitně nakoupit a společně pak o tom diskutovat. Je zapotřebí se zdarma zaregistrovat a vložit pár základních údajů do vaší členské karty.

Posléze můžete vkládat vámi vyzkoušené recepty s fotem i bez. Členská karta a registrace proto, aby se vás mohl kdokoli zeptat či požádat o radu, ať už k receptu, nebo o jinou odbornou pomoc.
Cizrna
Díky svým významným terapeutickým vlastnostem je cizrna potravinou vhodnou pro lidi žijící v současném uspěchaném světě. Pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu.

Cizrna dodává tělu mnoho energie (360 kcal/100 g) a je zdrojem nejdůležitějších živin (neobsahuje jen vitamin B12, který chybí ve všech druzích rostlinných potravin). Dokonce se v ní nachází i malé množství provitaminu A a vitaminu C a E. Ostatní živiny obsahuje v přiměřeném množství.

Cizrna dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole.
Cizrna je velmi bohatá na sacharidy, mezi nimiž je nejvíce zastoupen škrob. Ten se během trávení pomalu mění na glukózu, ale musí se dobře rozžvýkat a promísit se slinami.
Tuky jsou zastoupeny v cizrně podstatně více než u čočky nebo fazole, ale méně než u sóji. Většina z těchto tuků jsou polynenasycené.

Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Sto gramů cizrny tělu dodá skoro trojnásobek DDD této živiny.

Z minerálů stojí za zmínku hlavně železo (téměř třikrát více než v mase), fosfor, draslík, hořčík (115 mg/100 g), vápník (105 mg/100 g) a zinek.
Cizrna je téměř plnohodnotná potravina, která má správný poměr živin. Proto ji lze jíst jako hlavní chod.

Cizrna obsahuje menší množství vysoce kvalitních (mononenasycených a polynenasycených) tuků, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina cizrny zase zabraňuje jeho vstřebávání z jiných potravin (cizrna neobsahuje žádný cholesterol). Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny zlepšuje stav arterií a dá se jí předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu.

Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev a posouvá stolici dolní částí trávicího traktu.

Cizrna se doporučuje zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí. Tato luštěnina je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy. Dále má vysoký obsah proteinů, železa a jiných minerálů.
Přestože někteří specialisté na výživu tvrdí, že rostlinná potrava je chudá na zinek, 100 g cizrny obsahuje více zinku (3 mg) než stejné množství masa (3 mg). Cizrna, čočka a sója jsou výbornými zdroji zinku.

Nejběžnější způsob přípravy cizrny je vařením. Vařená cizrna se může použít do polévek a jako příloha k dušenému masu nebo se dá kombinovat s rýží. Pečená v troubě nebo smažená cizrna je hůře stravitelná, protože se část škrobu stane odolnou vůči žaludečním šťávám.

Cizrnná mouka je velmi rozšířená v Indii, kde se z ní vyrábí např. falafel -
http://www.top-recept.cz/recepty_full_ukazka.php?id=163

A nebo také jako humus - http://www.top-recept.cz/recepty_full_ukazka.php?id=227
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.
Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
http://www.albert.cz/
Jaké brambory na salát?
Bez brambor si asi nikdo neumíme náš jídelníček představit. Stejně tak štědrovečerní večeři bez bramborového salátu.

Existuje však mnoho odrůd brambor, jaké brambory tedy vybrat, aby byl právě ten náš bramborový salát nejlepší?

Rozdělení brambor

Rané
• Sklízené před dosažením úplné zralosti.
• Mají snadno odstranitelnou slupku bez loupání.

Pozdní
• Sklízené po dosažení úplné zralosti.
• Dobře vyvinutá pevná slupka.

Další označení, které bychom na bramborách měli najít je skupina a odrůda, pokud se dováží, měla by být uvedena i země původu. Pozdní brambory mohou být navíc označeny varným typem (to znamená jejich nejvhodnější využití v kuchyni).

Typ A
• Pevné brambory, nerozvaří se ani při delším vaření.
• Vhodné do salátů, pro vaření ve slupce nebo jako příloha.

Typ B
Po uvaření mírně moučnatí a rozpadají se.
Vhodné jako příloha, do salátů, gulášů nebo polévek.

Typ C
Po uvaření jsou moučnaté a rozpadají se.
Vhodné na přípravu kaší, bramboráků nebo bramborových placek. Používají se na výrobu hranolek.

Typ D
Určen pro průmyslové zpracování.
Při nakupování brambory důkladně prohlédněte. Neměly by být nahnilé, popraskané, zelené nebo zapáchající. Jejich klíčky by neměly být delší než 3 mm.


Skladování brambor

• Brambory skladujte v chladu. Nikdy však v mrazu, jinak zesládnou.
• Nikdy je neuchovávejte v igelitových taškách a sáčcích. Vlhkost způsobí, že začnou rychle hnít.
• Pokud je necháte na světle, začnou klíčit. Brambory s delšími klíčky nejsou vhodné k jídlu.

Zelené nebo naklíčené brambory obsahují chaconin a solanin. Požití nadměrného množství těchto látek je silně jedovaté.
U citlivých osob může i malé množství solaninu vyvolat silné bolesti hlavy nebo nevolnost.
http://www.gastrotip.cz/varime/jake-brambory-na-salat
Přejít na stranu  1 2 3 4 ... 14 15 16