Náhodné recepty

VITAMÍNOVÍ NÁPOJ

VITAMÍNOVÍ NÁPOJ

registrace top-recept

registrace top-recept
Gastro akce
2017
Regionální muzeum čokolády
a marcipánu v Táboře

http://www.cokomuzeum.cz
..................................................................
Vítejte,
Uživatelské jméno:

Heslo:



[ ]
[ ]
[ ]

Ahoj, všechny vás vítám na portálu top-recept.cz Zaměřili jsme se na zcela nový přístup předávání receptů, zkušeností a rad od vás všech, odborníků, ale také laiků, přesto výborných kuchařů. Zároveň si také můžete doporučovat co, kde a jak kvalitně nakoupit a společně pak o tom diskutovat. Je zapotřebí se zdarma zaregistrovat a vložit pár základních údajů do vaší členské karty.

Posléze můžete vkládat vámi vyzkoušené recepty s fotem i bez. Členská karta a registrace proto, aby se vás mohl kdokoli zeptat či požádat o radu, ať už k receptu, nebo o jinou odbornou pomoc.
Co je tajine? Hrnec a zároveň velká pochoutka
Exoticky znějící slovo tajine evokuje ledacos. Zcela určitě vás napadne spojitost s neméně exotickou kuchyní. Ale v jakém smyslu? Co je to tajine, nebo také tažín, tangia, tagine? To vše je totiž jeden a tentýž pojem. Nebo spíše dva pojmy – hrnec a jídlo.

Odkud přišel tajine?
Slovo tajine má svůj původ v arabštině, ale v celé severní Africe se používá také výraz tangia, tagine i tažín. Významy se občas rozcházejí, ale všeobecně se má za to, že tajine je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou. Používá se na přípravu pomalu dušených pokrmů. A dle jednotlivých národů i oblastí se pak rozlišuje název tohoto pokrmu – tajine z Maroka, Alžíru nebo Tunisu. Nabízí se tak hodně pestrá a variabilní řada chuťově odlišných dušených pokrmů z různých regionů, což je pro gurmány opravdu zajímavé.

Jak hrnec funguje?
Turisticky zajímavé (ale spíše dekorativní a prakticky nepoužitelné) jsou keramické kousky s orientální malbou na povrchu hrnce. K vaření samotnému je vhodný jednoduchý a jednobarevný glazurovaný keramický hrnec, který je k dostání i u nás. Hrnec se skládá se ze dvou částí – základu o kruhovém průměru s nízkými hranami a velké poklice kónického tvaru. Právě tvar poklice napomáhá cirkulaci páry uvnitř hrnce a její kondenzace na dně. Hrnec tajine se nejlépe hodí na pozvolné dušení, lze jej využít nejen k přípravě orientálních pokrmů, ale i třeba na rizoto. To vše s minimální spotřebou oleje.

Vybíráme tajine hrnec
Nejideálnějším se zdá být keramický tajine hrnec značky Emile Henry, kde využívají při výrobě keramiku Flame pocházející pouze z přírodních surovin. Ta je speciálně vyvinuta tak, aby odolala všem přímým zdrojům tepla, a každý kousek z ní vyrobený je ručním výrobkem. Hodí se do trouby i na jakýkoliv sporák nebo varnou desku. Vybírat můžete mezi objemem 1,1 litru s průměrem 25 cm anebo 2,5 litru s průměrem 32 cm. Obojí pak v černém, červeném, brčálově zeleném nebo tmavě fialovém barevném provedení. Hrnce jsou odolné proti mechanickému poškození i nárazům, pokrm v nich lze nejen tepelně připravovat, ale rovněž porcovat a následně servírovat. A údržba? Zcela prostá – hrnec vložte do myčky nebo umyjte ručně s trochou saponátu.

Levné jídlo z Maroka
Tajine z Maroka je velmi pomalu a při nízkých teplotách dušené maso spolu s aromatickou omáčkou a zeleninou. Většina tajine obsahuje levnější druhy masa, které díky dlouhému dušení a přísadám krásně změknou a zkřehnou. Ideálním masem je jehněčí krk či noha, nebo kuřecí kousky a skelety. Mezi tradiční přísady patří meruňky, olivy, rozinky, ořechy, datle, sušené švestky, jablka, kdoule, med, a nesmí chybět směs orientálního koření.

Dobrota z Tunisu
Tuniský tajine je více podobný italskému frittata nebo francouzskému ragú. Jsou to především malé kostky masa vařené s cibulí, kořením (jako mletá skořice nebo růžová poupata, máta, petržel, kmín, koriandr) a dušené s fazolemi, cizrnou, v závěru zahuštěné strouhankou a brambory. Vše je pak dochucené ještě sýrem a vejci, s nimiž vytvoří jednolitý pečený křupavý tajine koláč. Krájí se pak na čtverce a zdobí citronem. K oblíbeným patří v Tunisu i tajine s mořskými plody nebo čistě bezmasý.
http://kuchyne.dumazahrada.cz